Vitamin za zaštitu organizma

Vitamin C (askorbinska kiselina) je neophodan za formiranje kolagena, važnog proteina koji učestvuje u građi kože, hrskavica, tetiva, ligamenata, krvnih sudova. Zbog svojih antioksidativnih osobina vitamin C se koristi za povećanje otpornosti na infekcije. On sprečava oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala i sprečavaju razvoj bolesti i proces starenja. Povećava usvajanje gvožđa, pa se koristi u terapiji anemija zajedno sa preparatima gvožđa, a takođe i regeneriše vitamin E u organizmu.

Neki odlični izvori vitamina C su paprika, paradajz, kupus, karfiol, brokoli. kelj, narandža, limun, kivi. Vitamin C je osetljiv na svetlost, vazduh i temperaturu, pa se najveći efekat postiže upotrebom svežih, sirovih namirnica. Oko 25 % vitamina C se gubi barenjem ili kuvanjem povrća na pari u toku samo nekoliko minuta. Isti gubitak nastaje i smrzavanjem i odmrzavanjem voća i povrća, a njihovim kuvanjem u trajanju 10-20 minuta gubi se više od polovine ovog vitamina.

Vitamin C se preporučuje u prevenciji i terapiji skorbuta, kod upale i krvarenja desni, kod stanja sa povećanom telesnom temperaturom, hroničnih bolesti, infekcija, upale pluća, tuberkuloze, difterije, sinuzitisa povećavaju se potrebe za vitaminom C. U slučaju opekotina, sporog zarastanja rana i preloma, povećan unos vitamina C takođe može biti koristan.